حقایقی در مورد قرارداد وایتانگی

ساخت وبلاگ

این دوست انگلیسی من حقایقی را در مورد قرارداد وایتانگی بیان کرد که روی طرز تفکر من درباره نیوزیلند اثر گذاشت:

 

بر خلاف استرالیا که تبعیدگاه خلافکاران لندن بوده، نیوزیلند محل اتراق شکارچیان نهنگ و ... بوده؛ نه فقط انگلیسی، بلکه فرانسوی، هلندی و آلمانی و غیره. به مرور زمان تجار و بانکداران نیز جذب نیوزیلند می شوند و تب طلا مانند آمریکا در اینجا هم بالا می گیرد.

ملکه ویکتوریا تصمیم می گیرد این سرزمین را به امپراتوری خود ملحق کند، اما بومیان آنجا که مائوری نام داشتند، مردمی فهار، قتال  و وحشی بودند که نامشان لرزه بر اندام هر اروپایی می انداخت. هنوز هم خیلی از اروپایی های نیوزیلند بیاد دارند که چگونه والدین و اجدادشان توسط مائوری ها دریده شدند.

اما مائوری ها چند نقطه ضعف هم داشتند: دارای صنایع نبودند؛ مردمی ساده لوح بودند و با هم متحد نبودند. بنابراین اروپایی ها سر آنها کلاه می گذاشتند و با اسلحه آنها را قتل عام می کردند. ملکه ویکتوریا نیز با تبعید جنایتکاران به نیوزیلند امنیت را کلا از آنها دور کرد.

در چنین شرایطی، روسای قبایل به دو کالای اساسی نیاز و علاقه شدید داشتند: سلاح گرم و پتو.

طبق قرارداد ملکه ویکتوریا  به آنها سلاح و پتو داد، و برای برقراری امنیت قرار شد ملکه ویکتوریا  به نیوزیلند نیروی انتظامی بفرستند و برای این کار لازم بود تا نیوزیلند جزو قلمروی بریتانیای کبیر باشد. و بدینسان بود که نیوزیلند مستعمره انگلستان شد.

بعدها معلوم شد متن انگلیسی با ترجمه مائوری تفاوت هایی اساسی به خصوص در مورد حاکمیت داشته که سبب خشم روسای قبایل و پاره کردن قرارداد شد؛ اما انگلیسی ها نسخه بخط انگلیسی که محکمه پسند بود را در دست داشتند! این عمل باعث جنگی شد که انگلیسی ها به راحتی بر مائوری ها پیروز شدند.

در این قرارداد حق حاکمیت مائوری ها بر روستاهایشان ذکر شده، اما امروزه این روستاها خالی از سکنه هستند و در شهرهایی مثل همیلتون به باغ و بوستان تبدیل شده اند. مضاف این که مائوری ها بسیاری از زمین ها را برای تهیه مخارج روزانه به انگلیسی ها فروختند یا انگلیسی ها سرشان کلاه گذاشتند یا در هنگام جنگ به تصرف انگلیسی ها در آمد.

اما هنوز مائوری ها در اکثریت و حاکمیت بودند. پس پتوهای ایشان را آغشته به ویروس سرخک کردند و طی چند دهه جمعیت آنها به سرعت افول کرد. یعنی فقط مائوری هایی نجات یافتند که در خانه های انگلیسی ها به عنوان کلفت یا برده بودند و تمامی قبایل ایشان نابود شدند. امروزه نیز گفته می شود مائوری اصیل وجود ندارد.

با مرگ روسای قبایل مائوری، دادگاهی در لندن رسما فسخ این قرار داد را اعلام کرد و همان حق امنیت نیز از قبایل مائوری سلب شد.

هنوز نیز مائوری ها با تاسف و انزجار و انگلیسی ها با افتخار به این قرارداد نگاه می کنند. اولین دوشنبه ماه فوریه، روز ملی قرارداد وایتانگی و جزو معدود تعطیلات رسمی نیوزیلند است که صحنه اعتراضات مائوری هاست.

تنبیهات:

1-      انگلستان عبارتست از چند جزیره دور افتاده از اروپا که همیشه با فقر درگیر بوده است و تنها راه حیاتش استعمار بوده است.

2-      مشابه همین قضیه درباره استعمار هندوستان رخ داده است.

3-      آنچه بعضی اصولگرایان درباره مذاکره با آمریکا می گویند چقدر راست است؟

4-      شما چه تحلیلی از دولت نیوزیلند دارید؟

IPENZ...
ما را در سایت IPENZ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ipenzo بازدید : 188 تاريخ : يکشنبه 15 بهمن 1396 ساعت: 4:46